duminică, 11 septembrie 2022

Legile Educației - chintesență a ”României educate” - trag în jos Educația

 

                                                                                                        

 

            Este un lucru bun că proiectele Legilor Educației – una pentru învățământul preuniversitar și alta pentru cel universitar – au fost puse în dezbatere publică, în perioada 13 iulie – 24 august a.c., și astfel s-a vorbit și se va vorbi mai mult despre Învățământ – prioritate națională. S-a spus că perioada de dezbatere e cam scurtă. Calendaristic, e adevărat. Dar aceste Legi și-ar găsi aplicabilitatea din 2027, caz în care perioada de dezbatere se poate prelungi și după votul în actualul Parlament, care e previzibil. O lege e perfectibilă sau poate fi abrogată, important e să existe vocile critice care să ducă la înlocuirea ei cu alta măcar mai bună. Legea de acum nu e cu nimic mai bună decât cea din 2011. Dimpotrivă. Până la urmă orice lege poate naște nedumeriri, critici... Lucrurile însă se agravează atunci când ea trezește... stupoare! Stupoarea crește în momentul în care constați că, deși Legile sunt... discutabile, România educată... tace! Tace adânc! Tace și iar tace! Nu că nu ar fi nume sonore care au criticat deja Legea; sunt. Dar puține! La așa lege, atâția comentatori! În cele din urmă, expeditorii și destinatarii se echivalează și un singur lucru este cert: vom avea Legea și Educația pe care le merităm.

            Știți câte nume sonore ale Societății civile au comentat până acum Legile Educației? [Eu mă raportez la data de 9 august 2022, când s-a publicat articolul meu] – 10-12: Lazăr Vlăsceanu, Mircea Miclea, Andrei Marga, Remus Pricopie, Adrian Preda, Paul Cernat, Andrei Cornea, Brîndușa Armanca, Sabina Fati, Cristian Preda, Adrian Dușa, Sorin Șerb.

            Nici Lazăr Vlăsceanu, nici Remus Pricopie nu văd vreo legătură între raportul ”România educată” și acest proiect de legi. Lazăr Vlăsceanu vorbește chiar de ”tentative de compromitere” a raportului... Și, cum mai nimeni nu se recunoaște în Legile Educației, ca făt al României educate, explicația trebuie căutată în supranatural:

 

O fi fost mă-ta vioară,/ Trestie sau căprioară/ Și-o fi prins în pântec plod/ De strigoi de voievod?/ Că din oamenii de rând/ Nu te-ai zămislit nicicând./ Doar anapoda și spârc,/ Cine știe din ce zmârc,/ Morfolit de o copită/ De făptură negrăită/ Cu coarne de gheață,/ Cu coama de ceață,/ Cu uger de omăt - / Iese așa fel de făt.

 

            Da, ați ghicit, e Fătălăul, din Flori de mucigai.

            Acestea fiind zise, să ne uităm pe Lege.

                                                                        ***

             Portofoliul personal educațional al elevului (PPE)

            Acest portofoliu a existat și în Legea din 2011. În prezentul proiect, portofoliul ocupă art. 61. Începem cu el întrucât se utilizează de la grădiniță până la sfârșitul învățământului preuniversitar – Art. 61 (4). Ba mai mult, va deveni obligatoriu odată cu generația de preșcolari care încep grupa mare și clasa pregătitoare în anul de grație 2023-2024, dar și cu generația de învățăcei ce încep clasa I în același an. – Art. 61 (6)

            Dar ce este PPE?

            El cuprinde ”evaluări de profil și recomandări de recuperare, diplomele, certificatele sau alte înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite sau a participării la activități de învățare, în diferite contexte, precum și produse sau rezultate ale acestor activități, în contexte de învățare formale, nonformale și informale.” – Art. 61 (2)

            E important să explicăm pentru profani ce înseamnă aceste trei tipuri de învățare.

            Învățarea formală este cea de tip oficial, care se realizează la școală, este evaluată riguros și periodic și se finalizează cu obținerea unor diplome, de care învățăcelul va putea face uz în cariera sa.

            Învățarea nonformală este cea care se realizează în afara școlii, prin acțiuni de voluntariat, prin activități gen ”Școala altfel” sau concursuri științifice, culturale sau sportive.

            Învățarea informală e cea mai personală; ea se realizează acasă, cel mai adesea ”în liniștea odăii”, prin lectură, prin tot felul de activități personale pentru care copilul are talent; pot intra aici și meditațiile; dar și prin călătorii.

            Ca om riguros, conștiincios și direct ce mă aflu, vă propun să ne imaginăm că un profesor  suficient de determinat chiar vrea să realizeze acest PPE, prezent în ambele Legi ale Educației, și cea din 2011, și cea de-acum, amândouă discutabile! Acest profesor pus pe treabă nu va putea să realizeze PPE-ul din două motive:

            Primul, dar nu cel mai important, este de natură logică: un educator poate să dea socoteală de activitatea formală și nonformală a învățăcelului, dar să îl chestionezi pe fiecare elev în parte despre ce activități de timp liber preferă, à propos de învățarea informală,  sau să le ceri tuturor să îți facă o listă cu așa ceva și apoi să consemnezi și acest lucru în PPE, ca și cum chiar ar citi cineva, mi se pare, cel puțin, exagerat. Dar cum încrederea nu este și nu poate fi obligatorie, începem să avem suspiciuni asupra adevăratelor intenții ale celor care formulează asemenea cerințe și trecem astfel la al doilea motiv, cel zdrobitor de important:

            Eu nu cred că este bine ca acest PPE să fie realizat! Dacă va fi impus, chiar tratat superficial de profesori, și noi toți avem un anume grad de conformism, altfel nu am rezista în sistem, el va plafona iremediabil nivelul cadrului didactic. Acesta nu va mai avea timp să citească de bună voie o carte de specialitate sau din alte domenii, să comenteze o lege a educației sau să organizeze ieșiri culturale, fiindcă munca lui la clasă va fi dublată de munca la PPE, ba mai mult, PPE-ul va umbri și va fura din cuantumul muncii la clasă! Profesorul se va transforma într-un funcționar tot mai cenușiu, tot mai sufocat și mai obosit, care redactează, fără chef și într-o limbă de plumb, rapoarte... despre elevul ”Bujie Ion” – vorba poetului. Eu sunt convinsă că asta se dorește: invadarea vieții private a salariaților și controlul absolut al timpului, odată liber, și al minții. Asta s-a dorit și s-a făcut și pe vremea comuniștilor, asta se dorește și acum: istoria se repetă sau se va repeta. Suntem deja la a doua încercare!

             Și nu știu cu cât va trebui plătit un profesor-diriginte pentru asemenea muncă titanică și... inutilă! Fiindcă nimeni nu va citi PPE-ul! Chiar dacă ar fi scris cu talent, ceea ce nu poate fi obligatoriu, nimeni nu are timp și chef de așa ceva!

            Și mai e ceva ce mă întristează: faptul că mai nimeni din cei care s-au aplecat sau se vor apleca asupra Legii nu vor critica PPE-ul. Până acum a făcut-o doar Paul Cernat într-un articol din Observator cultural. Acest aspect va fi bagatelizat, tratat cu superficialitate și apoi ne mirăm când regăsim aceeași superficialitate în proiectele de legi și când nepăsarea se întoarce împotriva noastră.

            PPE-ul a fost creat de niște socio-psiho-pedagogi care nu s-au gândit nici măcar o clipă la utilitatea lui practică.

            Aflați că ”la finalizarea clasei a VIII-a, consilierul școlar și dirigintele au obligația (s.n.) să emită o recomandare de încadrare în educația secundară superioară, având caracter de orientare școlară pentru fiecare elev în parte. (...) La elaborarea recomandării, sunt consultate și cadrele didactice de la clasă. (...) Recomandarea are un caracter orientativ...” – Art. 61, (5)

            Din fericire, la terminarea liceului, dirigintele scapă de această povară. Ea nu e prevăzută. Dar să ne imaginăm cum ar fi fost să ai un elev ca Einstein – orice geniu produce dezordine, sparge structuri pentru a-și face loc – iar tu să fii funcționar într-un sistem monstruos, să predai științe umaniste la care Einstein nu era bun, și, excedat de atâta muncă și de atâtea absurdități, obosit peste măsură, uitându-te la mediile, în general, mici ale băietului să scrii în PPE-ul lui Einstein: ”inapt pentru învățământul superior”, ca simplă recomandare desigur, care, peste ani, ar face deliciul presei mainstream, cu toată bălăcăreala care ar urma la adresa ta.

            Ce mai cuprinde PPE-ul?

            El mai conține și catalogul electronic – Art. 61 (2)

            Domnul Mircea Miclea, un susținător al PPE-ului, are vorbe de ocară doar pentru prezența in portofoliu a acestui catalog: ”Cine va asigura securizarea datelor? Cariera oricui poate fi distrusă (s.n.) uitându-se la diverse medii obținute în clasele...” (Sursa: EduPedu.ro,14.07.2022)

            Nu cred că un catalog electronic poate distruge cariera cuiva. Mai degraba ce scoate el pe gură i-ar putea distruge cariera, dar asta numai într-o lume în care chiar contează ce spui și ce faci. Dar, într-o lume în care nu are nicio relevanță ce auzi și ce vezi, ci ce spun alții că trebuia să auzi și să vezi, catalogul electronic nu mai are nicio putere și singurul scop al PPE-ului este să țină timpul și mintea profesorului ocupate!

            Admiterea la colegiile naționale

            Eu lucrez la un astfel de colegiu. Legea se vrea permisivă. De ce?

            Eu cred că nimeni nu s-ar fi supărat pe față dacă repartizarea elevilor la liceu se făcea tot în baza Evaluării naționale. Unică și obiectivă, Evaluarea națională îi permite elevului să facă o listă de opțiuni, urmând să fie repartizat în funcție de medie. De ce să strici ceva care chiar mergea bine, creând și concurență între licee? Concurența este mereu benefică și pune piedici controlului excesiv.

            Oponenții acestei măsuri reclamă și faptul că elevii ar face meditație cu profesorii de la aceste licee, că ar fi o competiție cumva aranjată și întunecată de umbra banilor și că prețul meditațiilor s-ar dubla. Rumoarea a fost atât de mare încât a ajuns și la urechile domnului Ministru care a dat asigurări că subiectele nu ar fi făcute de profesorii colegiilor respective, ci de... Academia Română! Om trăi și om vedea.

            Sigur, părinții sunt cei mai vocali, dar îi cunosc bine și știu că dumnealor nu se mișcă decât sub protecția globalului și a anonimatului...

            Orice ai vrea să spui, o astfel de măsură nu ar face decât să mărească diferența dintre oraș și sat, dintre bogați și săraci, dintre elitoida sclifosită și oamenii de rând; sau cei mulți și tăcuți... Dar parcă prea tăcuți...!

            Ne grăbim să trecem la cel mai așteptat subtitlu:

           

            BACALAUREATUL

            Bacalaureatul face subiectul articolelor 75 și 76 din Lege. Are cinci probe. În mare, conținutul lui a  provocat stupoare! Motivele stuporii, le vom lua pe rând.

            Prima probă (A) este halucinantă! Fiindcă nu-ți vine să crezi ce citești și repeți lectura așteptând să constați că te-ai înșelat.

            La proba (A), motivele stuporii sunt în număr de trei:

            1 Este o probă COMUNĂ pentru TOATE tipurile de licee, toate filierele, profilurile și specializările, acolo unde în toată lumea civilizată și mai puțin civilizată, din Franța până în Vietnam, există cel puțin doua tipuri de bacalaureat (A și B), în funcție de specificul liceului – profil și specializare - și de perspectivele pe care acel liceu ți le deschide. Dacă el te îndreaptă spre  meserii care nu cer calificare teoretică superioară, probele de cultură generală vor fi mult mai ușoare decât cele de la liceele teoretice. Acești elevi, că sunt absolvenți de licee teoretice, profesionale sau vocaționale au nevoie de un examen de maturitate care să îi susțină mai departe în ceea ce vor să facă și să definitiveze în viață. O probă nediferențiată nici pe filiere, nici pe profiluri, nici pe specializări își pierde orice utilitate, devine ceva ce trebuie bifat și îi va umili și încurca pe toți: nimeni nu va înțelege de ce dau toți matematică, de ce dau toți istorie sau geografie și socio-umane, când, de fapt, ei s-au pregătit patru ani de zile, urmând o anumită specializare. O asemenea viziune didactică, cred, unică în lume, ar fi valabilă poate doar dacă ar exista un singur tip de liceu, fără filiere și fără profiluri.

            2 Această probă – cel mai probabil, test- grilă – se va susține la cinci obiecte din trunchiul comun, reunite la un loc, într-o frățietate unică în lume: limba și literatura română, matematica, una din științele exacte (fizica, chimia sau biologia) istoria sau geografia și una din științele socio-umane (sociologia, psihologia, economia sau – vai! – filozofia!) Adevărul e că nici nu se putea la un liceu profesional fără filozofie! Cum adică să tragi la șaibă, fără să știi și să aprofundezi că libertatea este ”necesitate înțeleasă”!

            3 S-a vorbit atât de mult despre necesitatea de a forma la elevii noștri un mod de a gândi și e foarte adevărat că, în ciuda lăturilor care au tot curs pe anumite site-uri de presă, evaluarea la teze și examene în sensul înțelegerii, gândirii, interpretării, argumentării a făcut progrese uriașe. Luați toate subiectele de bac care s-au dat la literatură română din 2000 încoace și nu veți găsi niciun subiect de reproducere, toate sunt axate pe explicare, înțelegere, interpretare, argumentare. Ce mod de a gândi le va forma elevilor acest test-grilă din cinci obiecte profund diferite (măcar de-ar fi fost materii din același profil)? Proba e aproape inutilă. Abia dacă le va oferi ocazia să aplice cele învățate, dar, în niciun caz, nu îi va ajuta să dezvolte o teorie, plecând de la cazuri particulare, generalizând. Abia atunci simți că te înalți și că n-ai învățat carte degeaba.

            Și nimeni nu poate concluziona mai bine ca Andrei Marga, filozoful care ar fi acum atât de necesar la Minister:

            ”Mulți oameni au concepții – adică cunoștințe organizate. Dar cei care întrunesc cunoaștere, imaginație socială, neliniște etică, interogare filozofică ajung mai sus. Ajung dincolo de percepții, abordări, idei, concepții, la ”viziuni”. Acestea sunt podișul înalt de pe care se vede departe, în toate direcțiile.” (Disprețuirea teoriei și neajunsurile in Cotidianul.ro, 23.07.2022)

            Bacalaureatul ar trebui să fie o treaptă spre această ”cunoaștere..., neliniște etică, interogare filozofică”, or, cu un astfel de bac, scara spre ”viziune” e distrusă. Andrei Marga e de părere că decidenții ”îndrumă instituțiile spre cultivarea supunerii, nu a vreunei reflecții” și concluzionează că ”unde dezbaterea publică este redusă, interesul pentru teorie scade.” (idem)

            Cu proba B suntem absolut de acord: e vorba de două probe la două limbi străine de circulație care se vor derula în conformitate cu CECR (Cadrul European Comun de Referință)! Bună și Uniunea Europeană la ceva! Ca și până acum, elevii care și-au dat deja aceste competențe lingvistice doar le echivalează.

            Proba C se referă la competențele digitale, iar proba D este una cu care nu putem să nu fim de acord, doar că ridică unele semne de întrebare: e vorba de proba scrisă la limba și literatura maternă pentru minoritățile conlocuitoare. E foarte bine! Dar de ce ei, da, și noi, majoritarii, nu?!? Suntem, cred, unici în lume cu acest dispreț manifest – că  inconștient nu poate fi, e prea la ochiul și mintea oricui – la  adresa limbii naționale! Și, cui tace acum, să-i ia Dumnezeu darul vorbirii că, oricum, nu are ce face cu el!

            Proba E ne dă și ea pe spate! Aflăm cu emoție că, dacă ții morțiș, poți – cum nu? – să dai o probă FACULTATIVĂ, scrisă, mai complexă, specifică profilului și specializării, cum ar fi profilul real, specializarea matematică-informatică, sau profilul real, specializarea științele naturii.

            Oameni buni, eu îi cunosc bine pe copii. Îi cunosc bine pe elevii noștri. Stau și mă întreb ce anomalie a naturii s-ar apuca, la sfârșitul unui examen obositor, să mai dea o probă, care nu-i folosește la nimic, care n-are relevanță practică...

            Titularizarea în Învățământul preuniversitar sau cum să facem sistemul cât mai puțin atractiv

            Acest aspect a fost amănunțit analizat de domnul Mircea Miclea în articolul menționat, analiză la care subscriu, dar, fiind o chestiune importantă a sistemului de învățământ, nu pot să nu o reiau.

            Titularizarea, așa cum este ea prevăzută în Legea Educației, devine un proces mult prea greoi și stufos, care va face ca Învățământul să nu poată rezista la acerba concurență de pe piața muncii. Și așa gâfâie...

            Să luăm exemplul unui brav tânăr care, după bacul reformat, în loc să se ducă la Politehnică, alege Universitatea, facultatea de matematică sau informatică. O termină; vrea în Învățământ. Pentru aceasta, trebuie să facă:

1 un masterat didactic. Masteratul durează un an sau doi. Băiatul îl face. Dar, ”fatalitate”, - vorba lui Caragiale – masteratul didactic nu îți dă dreptul să intri direct în râvnita profesie de dascăl! Nervii și coloana vertebrală mai trebuie lucrate un pic prin ani de așteptare! Orice alt tip de masterat îți dă dreptul să intri direct în orice altă profesie!

2 Să participe la o probă elaborată de Centrul Național de Formare (CNF) și, dacă o promovează, devine cadru didactic stagiar, fiind repartizat un (1) an la o unitate școlară. Urmează:

3 Examenul de licențiere, care ține loc clasicului definitivat. Dacă îl promovează, urmează

4 Concursul național unic de titularizare. Dacă nu reușește să devină titular, rămâne stagiar și este repartizat anual la diverse școli.

            Trebuie spus că noi, profesorii, dăm foarte multe examene și asta nu mi se pare neapărat un lucru greșit, dar nu pot să nu remarc inutilitatea probei elaborate de CNF, ce implică oameni plătiți să lucreze acolo și nici nu pot să nu-mi amintesc că, la toate examenele cu colțul sigilat pe care le-am dat eu, CA PROFESOR, inclusiv după Revoluție, subiectele fiind formulate de universitari, aceste subiecte erau toate de REPRODUCERE, NICIUNUL nu viza producerea de sens, reflecția asupra unei idei, interpretarea unui text la prima vedere, continuarea, cu argumente, a unui demers sau text, etc. Reproducerea, toceala fac examenul cenușiu și neatractiv: o ocupație în plus care trebuie bifată și de care trebuie scăpat. Știu sigur că primul examen la care s-a renunțat după 1989 la reproducere de sens a fost examenul de bacalaureat, acesta fiind cel mai vizibil și plasat întotdeauna în centrul ideii de reformă, dar, când rămânem doar noi cu ai noștri, din simplificare sau din motive materiale – se vinde mai ușor –, se revine la clasicul subiect de reproducere.

            Vă las pe dumneavoastră să judecați cât de atractiv e sistemul românesc și câtă aventură spirituală implică el... Eu sunt convinsă că, în tot învățământul românesc, nici nu se dorește vreo devenire spirituală, pe care nici nu ar avea cine să o gestioneze. Și apoi ce nevoie ai de aventură spirituală când toți, de la opincă la vlădică, suntem prinși într-un program care ne transcende, e situat undeva în clouds și nu trebuie neapărat să-i bănuim finalitatea. Cu cât mai puține întrebări și cu cât mai puține dezbateri, cu atât mai bine. De altfel, toți conformiștii, toți carieriștii vor evita să dezbată această Lege. Știu ei de ce și de-aia tac.

            Învățământul superior și controversa din jurul Doctoratului

            Am ajuns și la cel mai înalt tip de învățământ, cu cele mai mari aspirații.

            Cea mai amănunțită și obiectivă critică a Învățământului superior, în viziunea acestei Legi, o face profesorul și sociologul Lazăr Vlăsceanu, doctor în sociologie al London University Institute of Education, din 1976, care, cu o acuitate extraordinară, a prevăzut eșecul Legii Educației încă din vara lui 2021, când a scris:

 

            ”Proiectul România educată mi se pare alcătuit pe o axă cu doi poli. Din păcate, nu comunică mai deloc între ei. Primul pol corespunde unei necesități istorice: nimic nu se poate realiza în economia, societatea sau cultura României viitoare fără o transformare a educației... (...) La polul opus, nu știm cine a pus în pagină opțiunile proiectului, dar par să fie mai degrabă tentative de compromitere. Multe din opțiuni sunt rupte de rezultate dominante și actuale ale științelor cognitive și sociale despre educație, întoarse cu fața spre trecut, contradictorii și haotice. Dacă s-ar aplica așa cum se prezintă, sistemul ar ajunge într-o stare de confuzie și regresie mai profundă decât acum.” ( Un orfan al ”României educate” – învățământul superior, in EduPedu.ro, din 19.07.2021)

            În această vară fierbinte a lui 2022, L. Vlăsceanu nu întârzie să revină cu o nouă analiză amănunțită asupra învățământului superior. Domnul Vlăsceanu acuză acest proiect de lege de tradiționalism, centralism și uniformizare, în ciuda principiilor foarte numeroase și generoase pe care această Lege declară că se bazează:

 

            ”După estimarea mea simplă și realistă, proiectul de lege este în proporție de 95% rezultatul compilării (de fapt a unui gen pe care l-aș numi de ”plagiere” juridică) a unor reglementări și instituții existente în legi aflate încă în vigoare, aplicate cam după anul 2000 (...)  și care, oricum, trebuiau schimbate. Rezultatul compilării este nu numai unul de consolidare tradiționalistă a sistemului, ci ia inevitabil o formă eterogenă și adesea producătoare de incompatibilități normative, întrucât adună enunțuri din epoci diferite bazate pe concepții și intenții diferite.” (S: EduPedu.ro, 18.07.2022)

            Foarte importantă – sugerează Vlăsceanu – este și asigurarea calității în Învățământul superior, întrucât această calitate se răsfrânge asupra societății întregi. De învățământul superior, de capacitatea lui de inovare și de adaptare, depinde calitatea specialiștilor din toate domeniile.

            Asigurarea calității se realizează în mare prin satisfacerea următoarelor direcții: selectarea asistenților universitari, evaluarea studenților, evaluarea la examenele postuniversitare și încurajarea concurenței.

            Despre evaluarea studenților și piedicile de sistem care îi stau în cale, vorbește deschis profesorul Adrian Dușa atunci când comentează articolul lui Lazăr Vlăsceau din EduPedu.ro, din 18.07.2022, afirmând că ”...este imposibilă, dintr-un motiv pe cât cât de evident, pe atât de pervers: sistemul de finanțare pe baza numărului de studenți. Dacă am aplica un sistem corect de evaluare și (prin reducere la absurd) niciun student nu ar mai trece clasa, universitatea ar rămâne instant fără finanțare. Alternativa, în numele asigurării banilor de salarii, este că studenții obțin note de trecere aproape în orice condiții. (...) Într-o țară în care majoritatea este reprezentată de analfabetism funcțional, unde procentul din PIB alocat cercetării este cel mai mic din Europa și absolut ridicol de mic (0,17%) te întrebi ce dorește de fapt clasa politică. Lipsa de interes este arhicunoscută (...) însă asemenea proiecte de legi și asemenea sub-finanțări mă fac să cred că această clasă politică nu este deloc lipsită de interes, ci acționează chiar într-un interes contrar societății românești. Ceea ce se întâmplă este o rușine monumentală pe care doar istoria o va explica. Asta, dacă vom mai avea o istorie în direcția în care ne mână acești ciobani deghizați.”

            Tare! Cu atât mai tare cu cât finanțarea per capita a fost propusă, pare-mi-se, și în Legea din 2011!

            Să trecem acum la selectarea asistenților universitari.

            Din Art. 205 (1), aflăm că pentru ocuparea funcției didactice de asistent universitar nu mai este necesară deținerea diplomei de doctor, ceea ce poate favoriza clientelismul și poate împiedica o dată în plus deschiderea sistemului spre oameni din afară, deținători ai titlului de doctor. În plus o școală doctorală de patru ani consolidează pregătirea oricărui absolvent de facultate și îi deschide noi piste de cercetare. Ba chiar aș zice că aici s-a încălcat concret ”principiul asigurării calității”, stipulat de Art. 3 d), dar și ”principiul asigurării egalității de șanse” – Art. 3 o) Totuși facultățile de medicină și farmacie salută acest articol de lege, motivând că examenul de rezidențiat pe care îl dau medicii, cât și îndatoririle de zi cu zi ale meseriei de doctor i-ar îndepărta de cercetare pe medici și ar fi bine să fie primiți în sistemul universitar și fără doctorat, urmând ca cercetarea doctorală să se facă și după...

            Tot legat de doctorat, acest proiect de lege desființează CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, înființat în baza Legii Educației, nr.1/2011. Toată presa a comentat că astfel se dă liber la plagiat, că doar și copiatul e o muncă ce trebuie răsplătită. Ministerul a motivat că de validitatea tezelor de doctorat vor fi răspunzătoare facultățile organizatoare. Acestea au fost răspunzătoare oricum și până acum și asta nu a împiedicat izbucnirea răsunătoarelor cazuri de plagiat. Președinte onorific al CNATDCU este domnul Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Întrebat ce părere are de  desființarea acestei instituții salutare, cel puțin în acest moment, Președintele Academiei Române a răspuns:

            ”Sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate avem comisiile de etică de la toate nivelele.”

            Bravo! Și ”Academia e cu noi!”

            Ce face domnul Ioan Aurel Pop e un fel de infanticid. Practic Pop omoară CNATDCU, ceea ce îmi amintește o anecdotă de pe vremuri: Se făcea că niște milițieni dădeau bacul, după ce terminaseră liceul la fără frecvență, și erau la proba, în vigoare pe atunci, de limba și literatura română. Printre subiecte figura și romanul Venea o moară pe Siret, de Mihail Sadoveanu. Doar un singur milițian a picat bacul, fiindcă, de emoție, el nu a citit corect titlul și a înțeles Venea omoară pe Siret și a stat bietul om trei ore și s-a chinuit să demareze un proiect de prindere și arestare a lui Venea înainte să-l omoare pe Siret. Dar nu i-a ieșit nimic, crima s-a produs și omul a picat bacul! Anecdota vine să susțină și Legea Educației de acum, cu minunata probă A, dovedind relația interdisciplinară dintre obiecte (literatură, geografie, semantică – omonimia gramaticală –, fonetică – accentul) care se pot deci comasa. Iar milițianul a pierdut bacul fiindcă a rămas închistat în specialitatea lui îngustă, în loc să accepte provocarea multidisciplinarității...

            Dar să lăsăm milițienii și să ne întoarcem la Învățământul superior!

            La Art. 73 (7), citim:

            ”Titularul titlului științific de doctor poate renunța la titlul obținut prin act unilateral de voință. Acesta solicită în scris IOSUD (Instituțiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat – precizarea noastră) renunțarea la titlul în cauză.”

            Prin acest alineat se încalcă ”principiul răspunderii publice” – Art. 3 c)

            Dar de ce ar renunța deținătorul la titlul de doctor?! Așa din capriț?! Sau în urma unei suspiciuni de plagiat? Ne scoate din această dilemă domnul Lazăr Vlăsceanu:

 

            ”Ca totul să se conformeze ipocriziei desuete ce s-a strecurat recent în sistemul nostru și pe care proiectul intenționează să o consolideze, cei care au obținut titlul de doctor pot, conform propunerii normative din proiect, să renunțe când vor la el (corect și realist ar trebui spus că asta pot face doar deja doctorii suspectați de plagiat).” (idem)

 

             La întâlnirea din 25 iulie de la Guvern, dintre Nicolae Ciucă și cei 25 de rectori veniți din toată țara, niciun rector nu a reacționat în niciun fel la prevederile din Legea Educației de desființare a CNATDCU și la încercările de amnistiere a plagiatului.

            Primul care a recționat instituțional a fost  Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), printr-un comunicat remis de  universitatea pe care o conduce, arătând că aceste prevederi au efecte dezastruoase pe termen lung asupra moralității, principialității și respectului față de autoritate:

            ”Nu pot să nu-mi exprim îngrijorarea cu privire la modul în care se discută despre viitorul universităților la noi în țară. Mă întreb cum o să mai dialogăm noi de la egal la egal cu partenerii europeni după ce ministrul educației din România susține deschis, public, oficializarea imposturii academice.”

            Remus Pricopie chiar are motive să fie îngrijorat cu atât mai mult cu cât SNSPA face parte din CIVICA (Universitatea Europeană de Științe Sociale) care, de curând, pe 27 iulie, a fost selectată de Comisia Europeană spre a primi un sprijin financiar de 14,4 milioane de euro pentru continuarea cercetării.

            După Remus Pricopie, a reacționat destul de critic, în numele instituției pe care o conduce, și rectorul Universității din București, domnul Adrian Preda. 

                                                                    ***

            Proiectul de lege va fi curând la mâna legislativului. Cu Arghezi în gând, decretez că un parlamentar responsabil se spânzură și nu dă la promulgat asemenea rezultate.


                 (Acest articol s-a publicat pe platforma www.romaniacurata.ro în data de 9 august 2022) 

           

             

           

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu