Programul foarte încărcat, traficul infernal și multele evenimente politice la zi m-au împiedicat să scriu despre această excepțională ediție a EUROVISION 2017. Dar ziua de sâmbătă 13 mai a fost ceva mai relaxată. Seara, de la ora 20.00 la 22.00, am ascultat pe România muzical Bărbierul din Sevilla cu un foarte bun cântăreț în rolul lui Figaro, un barbiere di qualita, di qualita, iar la ora 10 fix m-am grăbit la televizor să nu pierd finala de la EUROVISION. Candidații au avut un nivel deosebit, în special cei din Europa de Est, unde s-a văzut mult accent pe specificul național (Armenia, Ungaria) multă culoare, tonus puternic și diversitate. România s-a prezentat și ea foarte bine, iar Moldova a strălucit!
Rămâne regretabilă în continuare supremația criteriului geopolitic: țări izolate precum Elveția (reprezentată remarcabil, ca voce și melodie, de românca Miruna) sau Irlanda, care și ea s-a prezentat foarte bine, dar care fiind țară insulară ar trebui să o voteze apele, nici măcar nu au intrat în finală. Îmi aduc aminte că în 2013 mi-a plăcut foarte mult islandezul Eythor Ingi care, foarte bun fiind, a intrat în finală desigur, dar s-a clasat abia pe locul 17. A cântat o baladă superbă din Țara de gheață, dar care, în mod bizar, nu a încălzit prea multe inimi, Islanda fiind percepută ca țară insulară, izolată, care nu vrea în Uniune și care se încăpățânează să trăiască din pește, oi și balade. Minunata baladă a lui Eythor - Eg A Lif - este singurul cântec de la EUROVISION pe care am reușit să-l rețin și să-l fredonez. Și, de câte ori o fac, îmi încălzește inima.
Ce vreți, domnilor, mai contează și muzica, și vocea...
Ca în fiecare an am să fac un top al preferințelor mele și apoi un scurt comentariu al acestor preferințe:
1. Croația, reprezentată de Jacques Houdek (locul 13 în clasamentul final)
2. Belgia - Blanche - (4)
3. Moldova - Sunstroke Project - (tot locul 3 și în clasamentul oficial)
4. Armenia - Artsvik - (18)
5. Bulgaria - Kristian Kostov - (2)
6. România - Ilinca și Alex Florea - (7)
7. Norvegia - JOWST - acesta este numele de scenă al lui Joakim With Steen, care colaborează cu cântărețul Aleksander Walmann (10)
8. Ungaria - Joci Papai (8)
9. Portugalia - Salvador Sobral (1)
Jacques Houdek din Croația, supranumit Mister Voice, a fost o prezență remarcabilă la EUROVISION. Fără el în program această ediție ar fi fost mult mai săracă. E clar că are formație de cântăreț de operă și încă unul di qualita, di qualita, dar și pe teritoriul muzicii ușoare a înregistrat deja 13 albume, fiind cunoscut și bine cotat în țara sa și în Europa. Numărul său a demonstrat voce, diversitate, fantezie în punerea în scenă a melodiei, siguranță de sine. Lui nu i se poate reproșa nimic. Noi și mai ales juriile de specialitate nu am fost la înălțimea momentului. Ar fi bine să se gândească jurații că cei votați de ei va trebui să țină piept muzicii anglo-americane și latino, ceea ce fără accent pe specificul național nu vor reuși. Oricum nu vor reuși. Dar ne bucurăm și noi de longevitatea acestui concurs de muzică, ce continuă să întrețină speranță, bucurie și emoții.
Belgianca Blanche a dovedit emoție și muzicalitate.
Moldovenii au fost trăsnet, iar armeanca s-a remarcat prin voce și complexitate.
Bulgarul e foarte promițător, iar românii au fost reprezentați de doi tineri frumoși și liberi. Glumesc. Chiar au fost foarte buni. Au avut ritm, dinamism și s-au armonizat bine.
Nici ungurii nu au fost mai prejos: s-au prezentat cu un gitan di qualita, care putea s-aducă voturi atât prin calitate, cât și prin etnie. Atâta doar că voturile s-au dus masiv în Portugalia...
Îi aveți mai jos, în videoclip, pe toți preferații mei, cu certitudine unii dintre cei mai buni ai ediției 2017.