miercuri, 30 august 2017

Coșulețe de țelină pline ochi cu ciuperci și cașcaval ras




             Coșulețe de țelină pline ochi cu ciuperci și cașcaval ras


         Se iau trei căpățâni de țelină mari. Se curăță, se taie-n două și se pun la fiert în apă cu sare. Vor fierbe 1 oră și 1/4 - 1 oră și 1/2. După aceea, le lăsați acoperite cu capacul să se mai înmoaie până pregătiți restul legumelor.
         Pentru umplutură, aveți nevoie de 2-3 cepe, 1-2 morcovi, 1-2 dovlecei, 1kg. de ciuperci și pulpa de la cele 3 țeline. Ceapa, morcovii, dovleceii și ciupercile se curăță și se toacă mai mărunțel decât în mod obișnuit, dar fără să exagerați, fiindcă oricum se călesc. Adăugați și puțin ardei iute.
         După ce ați tocat legumele de mai sus, scoateți jumătățile de țelină și secționați miezul, lăsând o margine de un centimetru. Pulpa secționată se toacă mărunțel și se pune la călit un pic mai târziu decât restul legumelor, fiindcă a fiert în prealabil. Insist ca ceapa să se călească în același timp cu ciupercile pentru că ceapa călită în sucul lăsat de ciuperci și dovlecei dă un gust delicios mâncării. Pentru încă și mai mult gust, se pun, la sfârșit, mirodenii: o linguriță de busuioc, una de măghiran, una de rozmarin, dar și ghimbir. Mestecați bine și ridicați de pe foc.
         Acum luați jumătățile de țelină și umpleți-le cu această compoziție, presărați pe deasupra cașcaval ras și dați-le la cuptorul bine încins. Le lăsați acolo, la foc potrivit spre mic, până se rumenește cașcavalul.
         Toate bune, se va spune, dar de ce e nevoie de 1 kg. de ciuperci? Nu sunt prea multe?
         E nevoie de 1 kg. de ciuperci din două motive:
1) Fiindcă îmi plac mie.
2) E nevoie de mai multă umplutură decât pentru șase coșulețe. Țelina e foarte sățioasă, foarte indicată în curele de slăbire; veți mânca foarte puțină pâine la masă și e nevoie de mai multă compoziție decât e în coș, pe care să o presărați cu pătrunjel sau frunze de țelină și să o puneți pe farfurie în jurul coșulețului.

Țelina este o legumă foarte reputată: îmbunătățește vederea prin conținutul de vitamina A, scade colesterolul și distruge bacteriile dăunătoare din organism, conținând poliacetilenă, produs ce are și efecte antiinflamatorii, ajutând și la circulația sângelui. Este bună deci contra artritei și artrozei. Mai poate trata insomnia și durerile de cap. (Cf. D. Grotto, 101 Alimente care vă pot salva viața, Polirom, 2009, p. 374-375). Țelina este și un surprinzător și excelent energizant. Nu o evitați, fiindcă nici nu știți ce pierdeți!
         Coșulețele de țelină se așază pe un pat de salată verde. Dacă aveți la masă musafiri cu fantezie sau doar pretențioși, puteți imagina, din tulpini de pătrunjel sau de frunze de țelină, tortițe pentru coșulețe: aspectul contează! Coșulețele se pot așeza sub formă de opturi, de piramidă sau de cerc. Dacă ați optat pentru ultima versiune, puteți pune în mijloc o lămâie tăiată în sferturi, o ceapă vânătă sau o roșie crestată pentru culoare și apetit.

         Poftă bună!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu