Eu, salata de fructe, o fac neapărat cu ananas și lămâie. Sunt, după mine, fructele indispensabile într-o salată. Merită să muncești să cureți ananasul: el e corpul și sufletul salatei; el îi dă volum și savoare. Lămâia e indispensabilă, fiindcă eu fac salata cu miere, nu cu frișcă, iar mierea care se dizolvă în sucul de lămâie și de ananas e tot ce poate fi mai delicios și mai sănătos! Face bine din creștet până-n tălpi! Beneficiile lămâilor nu mai au nevoie de nicio prezentare: ”Datorită capacității de a rămâne în sânge o perioadă lungă de timp, cercetătorii cred că acestea sunt cele mai potrivite pentru suprimarea creșterii celulelor canceroase, față de oricare alte substanțe nutritive.” (D. Grotto, 101 Alimente care vă pot salva viața, Polirom, 2009, p. 203)
Atât ananasul, care conține bromelaină - o substanță foarte lăudată - cât și lămâia au acțiune antiinflamatorie, tratând atât artrita cât și tromboflebita. Aceste două fructe trebuie să fie baza oricărei salate, zic eu, după care putem adăuga tot ce mai avem prin frigider. Eu am mai pus: mere, pere, piersici, banane și un pic de pepene verde. Bananele sunt foarte recomandate după lămâie și ananas, dând salatei consistență și o aromă deosebită.
Această salată se poate face și într-o variantă mai sobră, de iarnă - doar cu citrice (lămâi, portocale, grapefruit) și miere - , fiind foarte bună în caz de răceală.
După ce tocați frutele, adăugați mierea și mestecați bine. Nu se mănâncă imediat, fiindcă-i stricați efectul. Lăsați-o la frigider 24 de ore, dați voie fructelor să-și lase suc și mierii să se dizolve în sucul lor și abia a doua zi ”Poftă bună!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu