Somn pe pat de orez cu ciuperci
După ce se spală, somnul
întreg se freacă bine cu sare și se stropește din belșug cu lămâie. Se lasă să se pătrundă cel puțin o oră.
După aceea se dă la cuptor pe pat de legume - ceapă, morcovi, dovlecei - să nu
se prindă. Cel puțin din 10 în 10 minute se umblă la cuptor, se adaugă la
început vin alb și apoi apă care, împreună cu grăsimea, vor forma un sos mult
responsabil de gustul peștelui, ce trebuie stropit din abundență și des cu
acest sos ca să se pătrundă, să se frăgezească și să iasă bun. Pe lângă somn
puteți să puneți la rotisat pălării mari de ciuperci sărate în prealabil și
alimentate cu piper sau boia de ardei iute la cotor. Vor fi și ele stropite cu
sosul care se formează și care nu trebuie lăsat să sece. De multe ori, somnul
care este un pește foarte fraged se face înaintea ciupercuțelor.
Separat
se fierbe orezul cu sare, dar nu prea tare, orezul nu trebuie omorât.
Separat
se călește înăbușit ceapă cu un pic de ardei iute și ciuperci. Ceapa călită
înăbușit în sucul lăsat de ciuperci dă un gust delicios oricărei mâncări. Când e gata, se adaugă mirodeniile: ghimbir,
piper/boia, busuioc, măghiran, rozmarin, cimbru. Peste acest preparat se adaugă
orezul și se mestecă bine. Pe un platou se întinde orez cu ciuperci. Deasupra
se așază somnul, ca un trofeu, înconjurat de ciupercile mari, rotisate și lămâi
tăiate în sferturi. Somnul are un gust fraged și consistent și este un pește
foarte convenabil: e mare, nu are oase, nu are solzi, dar, atenție, la somn,
lămâia este absolut obligatorie; somnul se mănâncă înecat în lămâie!
Toate
bune, se va spune, dar ce facem cu patul de legume pe care s-a înmuiat somnul?
Ele se pot servi ca antreu împreună cu ciupercile rotisate sau se pot adăuga,
pentru și mai mult gust, în pilaf. E uimitor cât de bun poate fi orezul când
are companie. Totul e să nu îl lași singur, să nu se simtă abandonat, să te
pricepi să-l alinți. Și orezul se poate face cu pește, cu porc sau fiert în
supa de pasăre. Dar n-ați făcut nimic dacă nu-i căliți ceapa cu ciuperci; cu
multe ciuperci. Ciupercile conțin seleniu și potasiu și sunt cea mai bună sursă de vitamina D. Conțin și
antioxidanți - ergotioneină - care întăresc sistemul imunitar. (Cf. D. Grotto, 101 Alimente care vă pot salva viața,
Polirom, 2009, pp. 128-129)
Poftă
bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu