marți, 8 august 2017

Somn pe pat de orez cu ciuperci



                      Somn pe pat de orez cu ciuperci


         După ce se spală, somnul întreg se freacă bine cu sare și se stropește din belșug cu lămâie. Se lasă să se pătrundă cel puțin o oră. După aceea se dă la cuptor pe pat de legume - ceapă, morcovi, dovlecei - să nu se prindă. Cel puțin din 10 în 10 minute se umblă la cuptor, se adaugă la început vin alb și apoi apă care, împreună cu grăsimea, vor forma un sos mult responsabil de gustul peștelui, ce trebuie stropit din abundență și des cu acest sos ca să se pătrundă, să se frăgezească și să iasă bun. Pe lângă somn puteți să puneți la rotisat pălării mari de ciuperci sărate în prealabil și alimentate cu piper sau boia de ardei iute la cotor. Vor fi și ele stropite cu sosul care se formează și care nu trebuie lăsat să sece. De multe ori, somnul care este un pește foarte fraged se face înaintea ciupercuțelor.
         Separat se fierbe orezul cu sare, dar nu prea tare, orezul nu trebuie omorât.
         Separat se călește înăbușit ceapă cu un pic de ardei iute și ciuperci. Ceapa călită înăbușit în sucul lăsat de ciuperci dă un gust delicios oricărei mâncări.  Când e gata, se adaugă mirodeniile: ghimbir, piper/boia, busuioc, măghiran, rozmarin, cimbru. Peste acest preparat se adaugă orezul și se mestecă bine. Pe un platou se întinde orez cu ciuperci. Deasupra se așază somnul, ca un trofeu, înconjurat de ciupercile mari, rotisate și lămâi tăiate în sferturi. Somnul are un gust fraged și consistent și este un pește foarte convenabil: e mare, nu are oase, nu are solzi, dar, atenție, la somn, lămâia este absolut obligatorie; somnul se mănâncă înecat în lămâie!
         Toate bune, se va spune, dar ce facem cu patul de legume pe care s-a înmuiat somnul? Ele se pot servi ca antreu împreună cu ciupercile rotisate sau se pot adăuga, pentru și mai mult gust, în pilaf. E uimitor cât de bun poate fi orezul când are companie. Totul e să nu îl lași singur, să nu se simtă abandonat, să te pricepi să-l alinți. Și orezul se poate face cu pește, cu porc sau fiert în supa de pasăre. Dar n-ați făcut nimic dacă nu-i căliți ceapa cu ciuperci; cu multe ciuperci. Ciupercile conțin seleniu și potasiu și sunt cea mai  bună sursă de vitamina D. Conțin și antioxidanți - ergotioneină - care întăresc sistemul imunitar. (Cf. D. Grotto, 101 Alimente care vă pot salva viața, Polirom, 2009, pp. 128-129)
         Poftă bună!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu