duminică, 3 septembrie 2017

CUCUVEAUA SURĂ



                                       CUCUVEAUA SURĂ


         România a câștigat penibil, chiar chinuit, meciul cu Armenia, marcând un gol în prelungiri și în condițiile în care armenii jucau în 10 oameni. Cât a durat meciul, Daum nu s-a ridicat de pe bancă, s-a uitat cu ochii goi la niște elevi care parcă nu erau ai lui, de care nu îl leagă nimic, nici măcar ambiția sau orgoliul reușitei. Ce orgoliu, ce ambiție...? Are cea mai mare leafă dintre toți antrenorii pe care i-a avut naționala până acum și a dovedit și tupeul de a-și angaja propriul fiu în staff. Că doar are balta pește și rezultatele nu contează... E complet paralel cu echipa. La meciul cu Armenia a șocat pe toată lumea jucând cu cinci mijlocași și un singur atacant, acolo unde, când nu mai ai ce pierde, măcar mori atacând și mori frumos...! Dar lui Daum nu-i pasă: timpul trece, leafa merge, noi cu resemnare pierdem. Nu pierdem cu demnitate. Pierdem urât. Pierdem descurajant. Nici jucătorii nu lasă rază, ce e drept. Dar nici selecționerul nu știe să-i... selecteze și să-i transforme într-o echipă care măcar să promită, chiar dacă nu câștigă. Daum  nici măcar nu se sinchisește. Are vârsta de pensionare, pare și foarte obosit, România s-a dovedit o fraieră numai bună să-i rotunjească veniturile acum la bătrânețe și Daum chitește așa că nu are de ce se osteni: el poate continua la naționala noastră și fără victorii. Daum e o lecție de umilință pentru noi, dar o umilință scumpă. Nu știu cum se face, dar ”tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură/Tot ce e perfid și lacom”, toți se preling aicea și-și rotunjesc veniturile, iar noi ne uităm la ei ca la colivă. Se uită și ei la noi și înțeleg doar că nu îndrăznim. Și înțeleg bine.
         Vom face acum o comparație exagerată: îl vom compara pe unul dintre cei mai slabi antrenori pe care-i știm - domnul Daum - cu unul dintre cei mai buni, după părerea mea și nu numai. L-ați văzut pe Daum cum stătea pe bancă, așa, ca un simplu spectator, care nu ține nici cu elevii lui, nici cu adversarii? Și acum, păstrând uriașele proporții, ca de la cer la pământ, l-ați văzut pe Diego Simeone cum arde pe marginea terenului ca o torță, încercând să lumineze mintea jucătorilor și să le inspire jocul? Și când jocul merge bine, se întoarce spre public și îi cere să-și susțină echipa favorită, să  ardă împreună cu el până la sfârșitul meciului. Și ajungi să te uiți la meci de dragul lui și să iubești echipa - Atletico Madrid - tot de dragul lui! Voința lui e molipsitoare: trăiești în jurul lui ca să formezi echipă și ca să ai victorii. Te poartă cu mână sigură, cu energie și cu pasiune spre victorie! Și e admirabil!
         Dar să ne întoarcem la Daum al nostru, la cucuveaua noastră cea de toate zilele, la cucuveaua noastră încărunțită: el stă pe bancă și-și odihnește bătrânețile, așteptând sfârșitul meciului și ziua de salariu. Știți ce spunea un banc scornit de etnografi? Că la bătrânețe bărbatul e bine să se orienteze spre România, că ”pomeni ca româncele nu fac niciunele”. Probabil că din această dulce toropeală nu l-au sculat pe domnul Daum decât strigătele fanilor furioși care scandau ”Demisia! Demisia!”

         Cine are urechi de auzit s-audă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu